Mielen alkemiaa – Arjen alkemiaa

Kaksi polkua, kumman valitset?

Eheys ja tasapaino vai kaaos ja tragedia?

 

Kun maailmassa on hätää, sotia ja katastrofeja, miten saat pidettyä oman mielesi eheänä? Tässä näyttelyssä voit valita polkusi.

Seuraatko tarkemmin globaaleja tragedioita aseteollisuuden vallasta, uskontojen kilpailusta paremmuudesta tai naisten aseman systemaattisesta sorrosta maailmalla? Polkusi johdattaa sinut tuolloin Arjen alkemiaa -sarjan teoksiin. Näihin teemoihin paneu-dutaan leikkivän aikuisen otteella teoksissa: Kristallikaupunki (2004), Avattu Kaaba (2002) sekä Ristiretki sateen jälkeen (2002). Lisäksi pääset itse rakentamaan oman installaatiosi teoksessa Kultainen kaupunki (2001). – Kulta viitoittaa tiesi.

Jos puolestaan haluat pikemminkin keskittyä omaan mieleesi ja sen hallintaan – miten säilytät sen rauhallisena ja eheänä maailman melskeistä huolimatta – keskity Mielen alkemiaan: Harry Potter layeriin (2011), Matrix layeriin (2014) sekä Avatar layeriin (2018) ja seuraa sini-punaista tietä.

Näyttely on esillä Kouvolan taidemuseo Poikilossa, Varuskuntakatu 11, 1.2.–6.5.2018.
Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17

ETUSIVU – UTELIAS ONNELLINEN

Mielen alkemiaa - Matrix layer, interaktivoituva mediateos, 2014.

Interaktiivinen mediateos syntyy liikkeesi vaikutuksesta

Avatar layer -äänimatka on ensimmäistä kertaa esillä Kouvolan Poikilossa. Kuva: Timo Tuviala

Pistä kuulokkeet päähän ja lähde äänimatkalle!

Viime vuosien aikana taiteilija Jaana Partanen on keskittynyt taiteessaan alkemia-aiheisten kolmiosaisten näyttelykokonaisuuksien sarjoihin. Alkemia-sarjoista ensimmäinen Arjen alkemiaa (2001 – 2007) keskittyi elämän käännekohtiin ja myllerryksiin.

Uusilla 3D-tekniikoilla toteutettava Mielen alkemiaa -trilogia puolestaan pohtii mielen olemusta mm. teknologian ja luonnontieteiden näkö- kulmista. Trilogian avasi mielen ja intuition mahdollisuuksia pohtiva Harry Potter layer (2011), joka keskittyy henkilökohtaisen kokemuk-sellisuuden ja tieteellisen tutkimuksen rajapintoihin.

Sarjan keskimmäinen osa Matrix layer (2014) keskittyy nukkuvan mielen arvoituksiin, joita Partanen pohti jo Unen lahja -teoksissaan (1997). Trilogian päättää Avatar layer (2018–), jossa nostetaan kysymyksiä mielen merkityksestä kehollemme, mielen ja kehon yhteydestä sekä mielen voimasta parantaa.

Arjen alkemiaa - Kultainen kaupunki, Kouvolan Poikilossa 2018. Kuva: Timo Tuviala

Rakentajan tehtävä on suuri ja arvokas.

Islamilaisen maailman pyhin paikka rakentuu tässä teoksissa legoista. Materiaali on arkista ja antaa mahdollisuuden tutkia tematiikkaa luovan aikuisen leikin kautta. Kuva: Timo Tuviala

Mitä Kaaban sisälle kätkeytyy?

Alkemia-aiheisten trilogioiden päätöskokonaisuutena tulee olemaan suuriin myytteihin ja aineettomuuteen keskittyvä Avaruuden alkemiaa.

Tässä näyttelyssä esillä on synteesi molemmista teoskokonaisuuksista. Se nostaa installaatioiden ja 3D-tekniikan keinoin esille kysymyksiä unen merkityksestä, mielen ja kehon yhteydestä, paranemisen ja eheytymisen salaisuuksista – asioista, joita ihmiskunta parhaillaan tutkii.

Mielen alkemiaa -mediateos (2011) on Kouvolassa esillä koko komeudessaan.

Solujen maaginen tanssi.

3D-valokuvateos sarjasta Harry Potter layer, 2011.

3D-valokuvateos muuttaa liikkuessasi muotoaan.

Mihin kaikkeen ihmismieli kykenee?

Ota yhteyttä

Jaana Partaseen

Partanen & Lamusuo Oy