Jaana Partanen

Utelias onnellinen

Olen tutkija ja alkemisti. Ihmettelen elämää loputtomasti. Suurin osa ajastani kuluu tieteen ja ihmisten tutkimiseen, kuuntelemiseen ja tarkkailuun. Toisinaan huomaan tekeväni johtopäätelmiä, toisinaan olen vain havainnoija. Taide on tapani käsitellä kohtaamani elämä ja kertoa siitä. Se on ilma jota hengitän, mutta todeksi se tulee vasta, kun näen, että joku muu kokee sen omakohtaisesti. Kun joku pysähtyy ja huomaa jotain, joka on aina ollut.

 

Vaikeinta lienee pysähtyä. Pysähtyä edes hetkeksi, jotta huomaisimme kuinka pitkälle olemme tulleet, vaikka emme olekaan menossa minnekään. Elämä on nyt. Ei ole muuta. Vai onko?

 

Olipa kyseessä näyttelykokonaisuus tai yksittäinen taideteos, on metodini yksinkertainen: annan uteliaisuuteni johdattaa minua. Se on itse itseään ruokkiva energia, joka johtaa aina jonkin uuden äärelle.

Taiteilijaurani virstanpylväät koostuvat trilogiasta – näin olen päättänyt. Kolmen näyttelyn kokonaisuus koostuu Arjen Alkemiasta ja Mielen Alkemiasta, jotka olen jo melkein tehnyt, sekä Avaruuden Alkemiasta, joka tulee olemaan viimeinen teokseni. Teokset koostuvat videoista, installaatioista, valokuvista, dokumenteista ja monista muista tekniikoista.

 

 

Taiteilijan biografia

Taiteilija Jaana Partanen (syntynyt  3.4.1967) asuu ja työskentelee Kuopiossa. Jaana on naimisissa arkkitehti Heikki Lamusuon kanssa ja heillä on yhteinen tytär. Jaana ja Heikki johtavat suunnittelu- ja arkkitehtitoimistoaan yhdessä, luoden arkkitehtuuria joka yhdistää saumattomasti taide- ja muotoiluosaamisen rakennussuunnitteluun. Jaanan elämäntyö on taide, joka on ollut esillä vuodesta 1995 lähtien yksittäisissä ja yhteisissä näyttelyissä ympäri maailmaa, Latinalaisesta Amerikasta aina Etelä-Afrikkaan saakka. Jaanan taideteokset muodostavat trilogian: Arjen alkemiaa, Mielen Alkemiaa ja Avaruuden alkemiaa. Jaana toteuttaa taideteoksia sekä yksityisille että yritysasiakkaille.

Jaana on tuottanut laajoja valokuva-, video- ja multimediakokoelmia. Hänen aiheensa tutkiskelevat ihmisen olemuksen syvyyttä, kaikkein sisimpiä salaisuuksia, vaipuneita ajatuksia ja hartaita toiveita jotka johdattavat elämäämme. Kuitenkin suurin osa näistä sisäisistä kamppailuista eivät koskaan näe päivänvaloa – kunnianosoitus muinaiselle alkemistille. Mielikuvituksellisella ja kouliintuneella visiolla Jaana ottaa käyttöönsä uuden teknologian ja luo mukaansatempaavia mielikuvia, jotka yhdistävät uuden ja vanhan maailman, sekä muistuttavat meitä niistä näkymättömistä voimista, jotka pyörittävät elämäämme.

 

Lataa Jaana Partasen CV