Harry Potter layer

Harry Potter layer

2011

Harry Potter layerin teokset ovat moniulotteisia, sadunomaisia muotokuvia näkymättömään maailmaan perehtyneistä ihmisistä. Kantavana teemana ovat mielen ja tietoisuuden salat ja arvoitukset. Näyttelyn 3D-valokuvateoksissa on hyödynnetty tekniikkaa, joka tuo kirjaimellisesti uusia ulottuvuuksia valokuvaan. Kuva näkyy kolmiulotteisena, jopa liikkuvana, eri kulmista katsottaessa. Näkymät kuvaavat teoksessa tapahtuvaa muutosta katsomiskulman vaihtuessa toiseen.

Valokuvan uudet ulottuvuudet

“Haastavat kysymykset risteilevät Kuopion VB-valokuvakeskuksen seinillä. Viereen Partanen on ripustanut isoja, ihmeellisiä valokuvia. Ne näyttävät liikkuvan ja muuttavan muotoaan. Katso kuvaa sivusta, ja näet naisen profiilin. Siirry hiukan – ja nyt kuvan nainen katsoo suoraan silmiisi. Illuusio kolmiulotteisuudesta on yhtäkkiä totta, kuvan äärellä on pakko viipyä.”
– Katja Hedberg Savon Sanomissa

Muotoaan muuttava 3D-valokuvateos kokonaisuudesta Mielen alkemiaa, koko 1 x 1 m.

Voiko ihan kaikkea selittää ja onko se aina tarpeen?

Harry Potter layer -3D-valokuvateokset

9 kpl

“Tiede on Partasen teoksissa näkyvästi läsnä. Esimerkiksi konfokaalimikroskoopilla ja aivokuvantamalla otetut kuvat muodostavat omia kerroksiaan valokuviin.”
– Raisa Jäntti Keskisuomalaisessa

Nimensä näyttelylle antaneen elokuvasarjan tavoin Partasen teokset tutkivat ihmiskuntaa aina askarruttaneita kysymyksiä: onko näkyvän maailman taustalla sittenkin jotain ikuista ja salaista? Voiko ihmisillä olla selittämättömiä kykyjä? Jaana Partanen pohtii näyttelyn teoksissa mm. alitajuntaa, intuitiota, visualisointia ja illuusioita, sekä kolmiulotteisen maailman äärialueita. Hän on perehtynyt aiheeseensa tutkijan tavoin, mutta esittää tutkimuksen tulokset, oivallukset ja uudet ideat taiteen keinoin – omimmalla kielellään.

Tieteen uudet kuvantamismenetelmät mahdollistavat katseen pääsyn myös sellaisille alueille, joita ei ole aikaisemmin voinut nähdä. Ihminen voidaan esittää sekä ulkoa että sisältä. 3D-valokuvateosten yhtenä rakennusaineena ovat näyttelyä varten kuvatut tai tutkijoiden arkistoistaan luovuttamat todelliset tieteen kuvannukset; konfokaalimikroskooppikuvat soluista, magneettikuvat ihmisaivoista ja valomikroskoopilla näkyviin saadut erilaiset kudosrakenteet. Kuvat ovat aitoja, ne on saatu tutkijoiden arkistoista tai kuvattu näyttelyhanketta varten. Teoksissa on säilytetty alkuperäinen värimaailma.

 

Muotoaan muuttava 3D-valokuvateos kokonaisuudesta Mielen alkemiaa, koko 1 x 1 m.

Muotoaan muuttava 3D-valokuvateos kokonaisuudesta Mielen alkemiaa, koko 1 x 1 m.

Mikä on yliluonnollista, mikä mahdollista?

Äänimatka

”Tehdessään tutkimusta teoksia varten taiteilija etsi mielen tuntijoita ja tutkijoita, joiden kanssa keskustelemalla teokset alkoivat löytää muotoaan. katkelmia näistä keskusteluista voi kuunnella näyttelyn ääni-installaatiossa.”
Raisa Jäntti, Keskisuomalainen, 8.11.2011

Näyttelyä valmistellessaan Jaana Partanen haastatteli monia mielen kysymyksiin perehtyneitä, haastateltujen laajaan joukkoon lukeutuivat myös teoksiin kuvatut. Äänimatka rakentuu heidän kanssaan käydyistä keskusteluista. Se kutsuu mukaan taiteilijan tutkimusmatkalle ja perehdyttää mielen arvoitukselliseen maailmaan. Näyttelyssä voi nauhoittaa kertomuksia myös itselleen merkittävistä mielen kokemuksista. Ne saattavat päästä osaksi tulevia projekteja…

Harry Potter layer -ääni-installaatio, Jyväskylän taidemuseo, 2011. Kuva © Jyväskylän taidemuseo.

5 min 32 s

Kuinka Mielen alkemiaa – Harry Potter layer syntyi? Musiikkidokumentti kertoo teoskokonaisuuden rakentumisesta, ensikohtaamisista ja haastatteluista teosten työstöön. Valokeilassa ovat projektissa mukana olleet, jotka ovat kulkeneet Partasen rinnalla mielen maisemissa kukin omanlaisensa taipaleen.

Voiko omaa kokemusta, kerran koettua, koskaan sivuuttaa?

Ota yhteyttä

Jaana Partaseen

Partanen & Lamusuo Oy