Naisvuoren parlamentti

Seitsemän kiveä, seitsemän sanaa.

NAISVUOREN PARLAMENTTI

2021

Jaana Partasen ympäristötaideteos Naisvuoren parlamentti on esillä M_itä? Nykytaiteen biennaalissa Mikkelissä. Kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen katselmus esittelee itäsuomalaisia taiteilijoita ja heidän monipuolista ammattitaitoaan. Näyttely on esillä Mikkelin taidemuseossa 12.6.-10.10.2021.

Naisvuoren parlamentti on saanut innoituksensa ajankohtaisesta tieteen tutkimuksesta ja sijoituspaikkansa historiasta. Teoksen lopullinen olomuoto on myös sattumien summa.

Partanen kertoo teoksestaan:

”Tämän teoksen piti olla alun perin Lokki-luolastossa ja mediateos. Luolassa, josta Mannerheim istui puisessa parakissaan ja ohjaili sotatoimia toisen maailmansodan aikana. Luolaston huoltotoimien yhteydessä katosta tippui 800 kg kiven murikka ja luola meni totaaliseen käyttökieltoon. Hetkellinen paniikkihan siitä syntyi, kun mediateos oli jo pitkälti suunniteltu. Työ kehittyi kuitenkin niin, että teoksen paikaksi valikoitui Naisvuoren tasanne, juuri Lokki luolaston yläpuolella. Ja materiaaliksi mikäs muukaan kuin kivi. Sanat kiviin on kaiverrettu ja kullattu. Sanoiksi valikoitu suuria maailmaamme kasassa pitäviä sanoja. Sekä hämmentäviä sanoja, joiden merkitystä on vaikea ymmärtää, vaikka ne ohjailevat tavalla tai toisella maailmaamme ja käsityksiämme maailmankaikkeudesta.”

Pysähdy omien ajatusten ja maailmankaikkeuden syvimpien salojen äärelle.

Sanoiksi valikoitui suuria maailmaamme kasassa pitäviä sanoja.

Naisvuoren parlamentti on osa Avaruuden alkemiaa trilogiaa. Partanen on saanut teoksen toteuttamiseen tukea Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Savon taidetoimikunnalta.

Ota yhteyttä

Jaana Partaseen

Partanen & Lamusuo Oy