Oikea Prinsessa

Oikea prinsessa

2007

Arjen alkemiaa –trilogian kolmas osa, Oikea prinsessa, porautuu murros-ikäisen tytön ja keski-ikäisen äidin suhteeseen. Myös siinä on kysymys muutoksesta, luopumisesta ja uuden löytämisestä.

Oikea prinsessa yhdistää liikettä ja pysähtyneisyyttä, erkaantumista ja paikalleen jäämistä. Äidin ja teini-ikäisen tyttären välisen ristivedon – irtautumassa tahoilleen, silti kiinni toisissaan – yhteen vedenalaiseen hetkeen kiteyttävä Oikea Prinsessa on kiertänyt maailman valokuvataidenäyttelyitä ja – festivaaleja aina Latinalaista Amerikkaa ja Afrikkaa myöten.

Oikea prinsessa, liikkuva still-kuva, 2007, digitaalinen tiedosto, ote teoksesta.

Veden alla voi vain puhaltaa ilmaa ja koskea toista

Oikean prinsessan tekemisessä oli mukana neljä äiti-tytär -paria. Partanen keskusteli kahden kesken äitien ja tytärten kanssa ja kuvasi tämän jälkeen heidän kohtaamisiaan vedessä. Pinnan alla kahden läheisin, mutta toisistaan irtautumassa olevan naisen kohtaaminen muodosti hetkeksi erikoislaatuisen suhteen, jota on maan päällä turha edes yrittää jäljitellä. Äidit ja tyttäret kohtasivat silmät kiinni, pelkän tuntoaistin varassa – ja etsiytyivät toistensa syliin.

Liikkuvat stillkuvat ovat lähes pysähtyneitä, mutta silti arvoituksellisesti muuttuvia: joskus värähtää taustan vesi, toisinaan hienoinen hiussuortuva.

Arjen alkemiaa -trilogian päättävä Oikea prinsessa -teossarja koostuu digitaalisesti työstetyistä valokuva- ja videoteoksista. Niiden taustat ja kohteet on kuvattu erikseen ja liitetty myöhemmin toisiinsa. Sarja seuraa Tuhkimon ja Ruususen jäljillä, mutta aiempien sarjojen negatiiveista vedostetut valokuvat sekä kulta- ja hopeataustat ovat vaihtuneet digitaalisiksi tiedostoksi. Ne saavat näkyvän muodon ainoastaan näyttöruudun tai projektorin kautta. Digitaaliset teokset ovat suuria ja vahvoja, mutta samalla hyvin hauraita.

Oikea prinsessa, liikkuva still-kuva, 2007, digitaalinen tiedosto, ote teoksesta.

Mikä rooli lintuemolle sen jälkeen jää, kun pesä on tyhjä?

Oikea prinsessa, liikkuva still-kuva, 2007, digitaalinen tiedosto, ote teoksesta.

Oikea prinsessa -mediateos

2007

”Lapset kasvavat irti vanhemmistaan ja vanhemmat lapsistaan. Se on yhtä aikaa kiehtovaa, vapauttavaa ja kauhistuttavaa.”

Oikea prinsessa -videoteos on osa samannimistä teossarjaa, joka kokonaisuutena muodostaa Jaana Partasen Arjen Alkemiaa -näyttelytrilogian päätösosan. Kukin trilogian itsenäinen Tuhkimo (2001), Ruusunen (2004) ja Oikea Prinsessa (2007) käsittelee ihmiselämän eri muutoskohtia sekä arkisten asioiden muuntumista joksikin ilmiasuaan merkityksellisemmäksi. Elämän taitekohdissa ja iän karttuessa kukin muuttuu joksikin toiseksi, säilyttäen sisimmässään kuitenkin aina jotain samaa.

 

Oikea prinsessa -mediateos, Kuopion taidemuseo, 2008.

Oikea prinsessa -mediateos, Gigantti, Pohjois-Savon taiteen aluenäyttely, 2008.

Lapsuuden kultaisiin päiviin ei voi enää ikinä palata

Oikea prinsessa -mediateos, Kuopion taidemuseo, 2011.

Kuplat-videoteos

2005, videoinstallaatio

Kupla-videoteos toteutettiin Oikean prinsessa rinnalle. Sen teema liittyy Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 lopulla tapahtuneisiin tsunamiturmiin. Merenalaisen maanjäristyksen nostattama hyökyaalto tappoi tuhansia ihmisiä. Videossa suuri, kauniin sinisenä liikkuva vesikuvan pinta yhdistyy pieneen ruutuun, jossa sama vesi virtaa nopeasti kuin ruumiin sisällä, uhkaavan verenpunaisena.

– Järkyttäviä asioita tapahtuu, ja niiden kanssa pitää elää. Tsunamin jälkeen jäin erityisesti miettimään, kuka sellaisessa tilanteessa auttaa ja ketä. Veden alla ihminen toimii pohjimmaisten vaistojen varassa. Kun aika loppuu, me keskitymme siihen, mikä on kaikkein olennaisinta, Jaana Partanen sanoo.

Still-kuva Kuplat-videoteoksesta, 2005.

Mikä on kaikkein olennaisinta?

Still-kuva Kuplat-videoteoksesta, 2005.

Rakkaus on.

Oikea prinsessa -dokumentti

Oikea prinsessa -musiikkidokumentti havainnollistaa teoskokonaisuuden rakentumista veden alla ja päällä, arkioloissa ja mielikuvissa musiikin ja kuvan keinoin. Katsoja pääsee kurkistamaan teosten taakse, työstövaiheen tunteisiin ja tunnelmiin.

Arjen alkemiaa -kirja

Arkiset hetket, läheiset ihmissuhteet ja elämänkaaren eri vaiheet saavat valokuvataiteilija Jaana Partasen (s. 1967) tuotannossa kullan- ja hopeanhohteisen arvon ja merkityksen. Kirja Arjen alkemiaa – Everyday alchemy esittelee vuosina 2000–2006 syntyneen valokuvatrilogian, joka kertoo elämän eri ikäkausista ja perheistä. Kirja sisältää runsaan kuvamateriaalin Jaana Partasen tuotannosta. Toimittaja Riitta Raatikaisen teksti valottaa trilogian eri osien lähtökohtia ja syventää kuvaa Partasen taiteesta.

Arjen alkemiaa – Everyday Alchemy, Maahenki, 2007

ISBN 978-952-5328-99-8
Sidottu, 104 s., koko 27 x 22 cm, nelivärikuvitus, kovat kannet
Kielet: suomi ja englanti
Hinta 25,00 € (alv. 0 %) + postituskulut

Tilaa omasi!

Arjen alkemiaa - Everyday Alchemy, Maahenki, 2007.

Elämä on nyt.
Ei ole muuta.
Vai onko?

Ota yhteyttä

Jaana Partaseen

Partanen & Lamusuo Oy